SkipNavLinkText
menu

Gyorsabb helyszíni vonatazonosítás RFID-címkékkel

Esettanulmány

RFID-címkék

A vasúti személy- és teherszállításban érdekelt szolgáltatók a vonatokat alkotó kocsik RFID-címkékkel való azonosításával megnövelhetik a mozdonyok és kocsik hasznos üzemidejét.

Kihívás: A vonatazonosítás sebességének növelése

A vonatok összetételének helyszíni azonosítása még napjainkban is sokszor kézi úton történik, melynek során felírják a kocsik és a részegységek eleve nehezen olvasható azonosítószámait. A vonatok azonosítási sebességének növelése a gyorsabb reaktív és proaktív karbantartás miatt is fontos, mert ezzel a vasúti személy- és teherszállításban is elkerülhetők a késések.

Megoldás: RFID-címkék, kézi és fix beolvasók

A kocsik, a mozdonyok és a részegységeik megbízható és teljesen testreszabható RFID-címkékkel könnyen azonosíthatók. Ezek készülhetnek poliészterből, ami zordabb környezetekben és a szabadban is biztosítja a címke kiváló rögzítését és jó olvashatóságát. A különböző környezetekben az optimális megbízhatósághoz más anyagok is elérhetők.

Teljesen testreszabható RFID-címkék

A Brady testreszabható L-2588-26C UHF RFID-címkéi akár 11 méteres beolvasási tartományt is képesek biztosítani. A fémre helyezhető L-2588-25B UHF RFIDcímke fémfelületek esetében 3 méteres beolvasási távolsággal rendelkezik. Emellett a Brady csak közelről olvasható, fémre rögzíthető HF vagy NFC RFID-címkéket is kínál.

rfid label

Gyorsabb karbantartás RFID-címkékkel és kézi beolvasókkal

Az RFID-címkék segítségével minden kocsi és részegység egyedi, szabványosított azonosítóval látható el, amely UHF RFID-beolvasó segítségével távolról, a legújabb NFC-kompatibilis okostelefonokkal pedig közelről is beolvasható. Az azonosítók eszközkezelő szoftver segítségével összeköthetők a vállalati ERP-rendszerrel. Így a karbantartók könnyen hozzáférhetnek az egyes egységek karbantartási előzményeihez, futásteljesítményéhez, műszaki dokumentációjához, újrarendelési információihoz, valamint a karbantartás gyors befejezéséhez szükséges egyéb információkhoz.

A szoftverrel közelségi riasztások is aktiválhatók a részegységek gyorsabb megtalálásához.

Elkerülhetők a sorozatszámok és más azonosítók kézzel történő felírásával kapcsolatos hibák. A kézi beolvasókon azonnal elérhető a megfelelő dokumentáció, és a beavatkozás egyszerűen hozzáadható az eszköz karbantartási előzményeihez. A megelőző karbantartáshoz gyorsan kigyűjthetők az azonos gyártmányú és típusú, vagy ugyanazon gyártási tételhez tartozó egységek. Az egyes problémák megoldásához szükséges lépések könnyen megoszthatók a karbantartó csapatok között, így hatékonyabbá tehetők a beavatkozások.

Helyszínen nyomtatható és programozható RFID-címkék

Az RFID-címkéken írott szöveg és Datamatrix vonalkód is lehet. A Brady nyomtatóival bárhol elvégezhető az UHF RFID-címkék és a HF NFC RFID-címkék nyomtatása-programozása.

Eredmény: Gyorsabb vonatazonosítás RFID-címkékkel és beolvasókkal

A vonatok összetételének és a szervizelést igénylő mozdonyok és kocsik azonosításához a karbantartó csapatoknak többe nem kell vizuálisan ellenőrizniük a kocsik és részegységek azonosító számait. Ezek akár távolról is beolvashatók, és minden kapcsolódó karbantartási információ azonnal elérhető. A beavatkozások adatai hozzáadhatók a kocsi karbantartási előzményeihez, és a hasonló kocsik megjelölhetők a gyorsabb megelőző karbantartáshoz.