Skip to Main Content
menu

10-szer gyorsabb rutinellenőrzések a repülőgépek fedélzetén

Esettanulmány

RFID-címkék a repülőgépek RFID-Címkék

Egy nagy, 130 célállomásra repülő légitársaság RFID-címkéket és olvasókat használ a repülőgépek rutinellenőrzésének 10-szer gyorsabban történő elvégzésére.

Kihívás: Kritikus biztonsági ellenőrzések rövidebb idő alatt

A repülőgépek karbantartása a repülésbiztonság szempontjából kritikus fontosságú. De amellett, hogy időigényes, ez jelentős személyi erőforrást is igényel. A repülőgépen minden egyes elemet vizuálisan kell ellenőrizni. Minden oxigénmaszk a helyén van? Minden ülés alatt ott a mentőmellény? Teljes repülőgép felszereltsége? A légitársaság úgy szerette volna optimalizálni ezt a folyamatot, hogy közben nem romlik a rutinellenőrzés minősége vagy teljessége.

Megoldás: Több eleme egyszerre történő beolvasása RFID segítségével

A Brady teljeskörű RFID-megoldást javasolt az ügyfél problémájára, amivel a repülőgépen található minden elem láthatóvá tehető anélkül, hogy azokat vizuálisan ellenőrizni kellene.

Az extrém könnyű RFID Air címkéket ajánlottuk a fedélzeten található eszközök többségének azonosítására. A megmaradt fémeszközöket speciális, fémre helyezhető RFID-címkékkel láttuk el. Ezek a címkék egy integrált szigetelő réteggel küszöbölik ki a Faraday-törvények jelentette korlátozásokat, ami lehetővé teszi az ETSI-kompatibilis RFID-jelek küldését és fogadását.

Emellett a Brady nagy teljesítményű RFID-olvasókat is biztosított, amelyekkel akár szekrényekbe zárva, ülések által vagy más módon árnyékolva is biztosítható a címkék aktiválása. Mindegyik olvasóra egyedi fejlesztésű alkalmazás került, ami tökéletesen integrálta a technológiánkat az ügyfél meglevő folyamataiba. Beolvasáskor a karbantartó személyzet a repülőgépen található eszközök áttekintése mellett azt is látja, hogy mely elemeknél esedékes a megelőző karbantartás vagy a csere. Az alkalmazással az is ellenőrizhető, hogy minden eszköz a kijelölt helyen található-e.

RFID scanner and label

Eredmények: 10-szer gyorsabb fedélzeti ellenőrzés repülőgépeken

A repülőgépek karbantartó személyzete ezután egy eszközlista alapján képes beolvasni a teljes fedélzetet ahelyett, hogy minden tételt külön megkeresne és vizuálisan ellenőrizne. Ez jelentős változás a művelet sebességében, és kihat a személyzet és a repülőgép rendelkezésre állására is.

Ügyfelünk tájékoztatása szerint a szerelők 90%-kal kevesebb időt töltenek a fedélzeti karbantartási feladatokkal, mint korábban. Ebbe már beletartozik a mentőmellények, oxigéngenerátorok és maszkok ellenőrzése is. A repülőgép ellenőrzését egyetlen szakember is el tudja végezni. Ezzel a légitársaság mind a 130 célállomásán megoldható a szakemberek rendelkezésre állásával kapcsolatos problémák is.